Sabtu, 29 Ogos 2009

JAGALAH KEBERSIHAN HATI


Apabila orang tidak menerima dakwah bahkan membenci kita, maka pertamanya kita mesti menyalahkan diri kita sendiri. Kita tidak boleh menuding jari kepada mereka, seolah-olah mereka tidak bersedia menerima hidayah dan nasihat.

Mungkin sebenarnya kita tidak mempunyai hubungan yang erat dengan Allah swt, menyebabkan pintu keberkesanan dakwah itu tidak terbuka seluasnya. Mungkin juga kerana skill dan teknik dakwah kita masih kurang menarik dan memerlukan kepada pembaik pulihan dari masa ke masa.

Sesungguhnya dosa dan maksiat yang kita lakukan akan menghalang keberkatan dari langit. Menurut al-Jailani sekalipun, hanya yang berjiwa gemerlapan sahaja mampu memperluaskan empayar dakwah. Al-Buti menjelaskan dalam bahasa yang penuh nasihat, masakan yang berhati gelap mampu memberikan cahaya kepada orang lain, sedangkan ia sendiri tidak mempunyai cahaya yang mencukupi.Orang yang melakukan maksiat secara berterusan ini telah dijelaskan oleh Allah swt, sebagai ornag yang redup dan gelap wajahnya. Semacam terdapat kepingan gelap malam pada wajahnya. Menyebabkan orang tidak berkenan untuk menerima nasihatnya bahkan orang menjadi benci kepadanya.

Keimanan kepada Allah akan memudahkan proses dakwah. Islam tidak akan menang di tangan pelaku maksiat meskipun Allah boleh memenangkan Islam di tangan pelaku maksiat. Memang Islam tidak perlukan kita, namun secara munasabahnya, Islam amat memerlukan pemuda yang beriman dan cerdik untuk mempercepatkan proses kebangkitan islam.

Kaedah terbaik dalam mendidik hati kita ialah dengan mencari seorang murabbi yang mampu mendidik kita. Murabbi ini ibarat seorang ayah yang memberikan kasih sayang kepada anak, seorang sheikh yang membersihkan hatinya dan seumpama seorang guru yang mencurahkan ilmu pengetahuan.

4 Cadangan/Pandangan:

MujahidahPuteri on 29 Ogos 2009 pada 3:30 PG berkata...

Bila kita mjaga hubungan dgn Allah,Allah akn mjaga hubungan kita dgn manusia.Peliharalah Allah,nescaya kita dipelihara olehNYA.

Abu Faruq Al-Iskandari on 29 Ogos 2009 pada 8:31 PG berkata...

ya Allah,
benarlah kata enta

mohon di copy artikel anta utk bacaan sahabat2 ana

sketsa sebuah perjuangan on 30 Ogos 2009 pada 1:34 PG berkata...

nasihat yg menginsafkan.

Tanpa Nama berkata...

yup setuju, mohon copy artikel anda dalam facebook saya..TQ

Archive

Zaharuddin.Net

Followers

 

AKU HANYA PENULIS (013-2968703). Copyright 2008 All Rights Reserved DZULKHAIRI BIN KAMARIAH by GABUNGAN MAHASISWA ISLAM SE-MALAYSIA Converted into Blogger Template by ILHAM CENTRE