Ahad, 23 Ogos 2009

APA RESPON?


Pernahkah Nabi SAW tertinggal tahajjud? Bagaimana respon Saidina Umar apabila bertembung antara mengerjakan solat di awal waktu dengan kemaslahatan ummah? Bagaimana jika dalam tamrin, Solat Subuh dilewatkan? Bagaimana pula jika AJK program tidak mengizinkan solat Dhuha?

Lebih kritikal lagi, waktu solat tidak dimasukkan dalam agenda dan tentatif. Apa respon kita? Masa untuk membaca al-Quran juga tidak dimuatkan dalam pengisian. Apa pandangan kita? Apabila peserta bersenam/ beriadhah sambil mengalunkan nasyid zikir Subhanallah walhamdulillah wallahu akbar dimarahi, puncanya kerana nasyid itu tidak relevan, maka apa sorotan kita?

Peserta juga tidak dibenarkan untuk membaca al-Mathurat secara berjemaah selepas Subuh dan selepas Asar. Dikejutkan pada jam 4 pagi untuk mengadakan sesi perbincangan dan kuliah dasar. Apa pandangan kita tentang semua perkara yang berlaku ini? Muslimat dipilih untuk menjadi ketua kalangan peserta. Apa respon kita?

5 Cadangan/Pandangan:

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum...
saya pernah berada dalam satu program tamrin sebagai AJK ...saya sangat geram apabila adik2 tidak dibenarkan berbuka puasa di awal waktu dan hasilnya...solat maghrib menjadi lambat...satu lagi...saya sangatlah tidak bersetuju muslimat menjadi ketua jika ada golongan muslimin di dalam kumpulan itu ( bukan dalam situasi dunia bekerja)..
mungkin ustaz boleh memberi penjelasan tentang persoalan2 yang diutarakan oleh ustaz

Nurhaslin Zaharudin on 24 Ogos 2009 1:56 PG berkata...

Assalamualaikum...

saya nak respon yang muslimat jadi ketua la.

erm,semacam tiada masalah jer.

Bukan bermakna muslimin menjadi pelindung kepada muslimat, maka muslimat harus terus duduk di belakang.

Masih segar dalam ingatan, Ko-SPIN '09 anjuran GAMIS,pengarahnya seorang muslimat.

serasa berkata...

"Tidak akan bhagia kaum yang mana wanita menjadi ketua"
[HR Bukhari]

cahaya berkata...

serasa:
sy cadangkan awak rujuk kitab syarh hadith tentang apa yang sebenarnya dimaksudkan oleh hadith tersebut...jangan pukul rata disebabkan kita bhnay faham hadith tersebut secara luarannye..better wat homework sket=)

lin on 23 Mei 2010 6:31 PTG berkata...

視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,色情

Archive

Zaharuddin.Net

Followers

 

AKU HANYA PENULIS (013-2968703). Copyright 2008 All Rights Reserved DZULKHAIRI BIN KAMARIAH by GABUNGAN MAHASISWA ISLAM SE-MALAYSIA Converted into Blogger Template by ILHAM CENTRE