Rabu, 7 Januari 2009

SEKILAS PANDANG


Apa kata anda…

Bertembung kelas pengajian dengan seminar yang disampaikan oleh Dr Siddiq Fadzil? Mana satu pilihan anda? Secara telus, saya tak nak dengar jawapan membodek.

Kedua: Mengapa anda mahukan orang lain ke program anda sedangkan anda sendiri kurang melubatkan diri dengan kegiatan yang bermanfaat seperti seminar dan wacana yang diadakan oleh persatuan lain? Anda berasa geram apabila ramai yang tidak menghadiri sukaneka yang tidaklah memberi kesan yang besar kepada mereka tetapi anda sendiri tidak melibatkan diri sebagai hanya pendengar seminar dan wacana anjuran mereka.

Ketiga: Anda mungkin geram dan berkecil hati apabila hanya sedikit mahu berusrah dengan anda walhal anda tidak perasa, kendalian usrah anda tidak bermutu. Jika pun bermutu, ia tidak mencambah dan bercambah.

Keempat: Anda berasa kesal dengan beberapa tindakan pimpinan yang dianggap kurang atau mungkin tidak matang tetapi anda tidak hadir dengan satu proposal yang baik untuk dikonseptualkan, atau terus diimplementasikan.natijahnya, lahirlah ahli yang pandai dan bijak mengkritik tetapi hampas daya minda.

Sukakah anda meneruskan yang lama tanpa berubah?
Sukakah anda jika pemikiran anda dikongkong dan dipaksa untuk menerima tanpa berfikir?
Atau, anda takut berubah kerana natijahnya tidak pasti?

Saya hanya bersoal, bukan mempertikai..

0 Cadangan/Pandangan:

Archive

Zaharuddin.Net

Followers

 

AKU HANYA PENULIS (013-2968703). Copyright 2008 All Rights Reserved DZULKHAIRI BIN KAMARIAH by GABUNGAN MAHASISWA ISLAM SE-MALAYSIA Converted into Blogger Template by ILHAM CENTRE